STARE SORTE VOĆA – AUTOHTONE SORTE

STARE SORTE VOĆA u Rasadniku Antić!

Naš rasadnik je počeo sa proizvodnjom sadnica starih (autohtonih) sorti voća u cilju širenja i vraćanja sorata koje su otpornije prema bolestima i stetočinama tj. koje ne zahtevaju zaštitu hemijskim preparatima.

U ponudi imamo stare sorte voca koje se ne prskaju po ceni od 250 rsd . Sadnice starih sorti voca su organski proizvedene bez upotrebe hemijskih preparata i djubriva.


dunja vranjskaSTARE SORTE DUNJE – VRANJSKA DUNJA ILI DUNJAC

Vranjska dunja ili Dunjac vodi poreklo sa juga Srbije, obično se koristi kao oprašivač za Leskovačku , ali se može gajiti i kao pojedina biljka. Odličnih je karakteristika , plodovi su jako krupni težine i do 600g.


dunja leskovackaSTARE SORTE DUNJE – LESKOVAČKA DUNJA

Leskovačka dunja sazreva u prvoj polovini oktobra, jedna je od najrasprostranjenijih sorti kod nas, plodovi su srednje krupnoće oko 350 – 400gr.


dunja rasinskaSTARE SORTE DUNJE – RASINSKA DUNJA

Rasinska dunja je sorta idealna za rakiju, slična je leskovačkoj dunji, aromatična, plodovi jarko žute boje, srednje krupnoće. Rasinska dunja spada u otporne sorte voca

 

 

 

 


breskva vinogradarskaSTARE SORTE BRESKVE – VINOGRADARSKA BRESKVA

Vinogradarska breskva je odlična stara (autohtona) sorta koja se obično gaji u dvorištima, okućnicama, na kraju njive itd. Plodovi su sitniji, profinjenog ukusa, odlična je za pravljenje kompota i dr. Ne zahteva nikakvu hemijsku zastitu pa spada u stare sorte vocaka.

 


jabuka bela kolacaraSTARE SORTE JABUKE – BELA KOLAČARA

Domaća stara sorta srednje bujnosti  sa razgranatim stablom. Plod je srednje krupan pljosnatog oblika. Pokožica je tanka i glatka. Veći deo ploda je prekriven zućkastim prugama i tamnim tačkicama. Meso je belo, čvrsto blago nakiselog ukusa.


jabuka budimkaSTARE SORTE JABUKE – BUDIMKA

Budimka cveta srednje pozno. Bujna je i dugovečna sa razgranatom krošnjom. Otporna je prema zimskim i kasnim prolecnim mrazevima. Plod Budimke je srednje krupnoće. meso ploda je bele boje, cvrste građe.


jabuka senabijaSTARE SORTE JABUKE – SENABIJA

Senabija je srednje krupna okruglasto pljosnatog oblika. Pokožica je tanka, sjajna, zelenkasto crvene boje a stajanjem poprima braonkasto žutu boju. Meso je sočno, čvrsto, hrskavo, blago nakiselo.


jabuka petrovacaSTARE SORTE JABUKE – PETROVAČA

Petrovača dosta rano rađa i uspeva na većini zemljištakao i u različitim klimatskim uslovima. Petrovača je najranija letnja jabuka sa nasih prostora. Plod je sitan do srednje krupan, okruglasto-kupastog oblika. Pokožica je nesto tanja žute ili crvene boje. Meso ploda je sočno i krto, prijatnog ukusa i mirisa


jabuka tetovkaSTARE SORTE JABUKE – TETOVAČA

Tetovača ima srednje bujno stablo sa pravilnom krošnjom. Plodovi su srednje krupni do krponi.Pokožica je tanka, žilava, masna, slamasto žuta , Meso ploda je belo, krto, srednje sočno, slatko. Plodovi dobro podnose transport, sazreva u oktobru, ali je za konzumiranje tek u novembru


jabuka krstovacaSTARE SORTE JABUKE – KRSTOVAČA

Krstovača su bujna stara sorta sa bujnom krošnjom. Plod jabuke Krstovača je krupan i može biti i do 300 g težak. Pokožica je tanka i glatka, zelenkaste boje, a sa sučane strane rumena ili skroz crvena. Jabuka je nepravilnog ovalnog oblika.Meso je belo, mekano, slatko, sočno i aromatično. Otporna je prema većini prouzrokovača bolesti i štetočina.


jabuka kozaraSTARE SORTE JABUKE – KOŽARA

Kožara je srednje bujna do bujna sorta. Rano cveta , osetljiva je prema suši i vetru. Plod je krupan do vrlo krupan. Naziva se kožarom. Rađa veoma dobro. Oprašivači su joj: Gloster i Jonatan. Plodovi kožare jabuke su tolerantni na transport i mogu se dugo čuvati.


jabuka sumatovkaSTARE SORTE JABUKE – ŠUMATOVKA

Šumatovka – Srednje bujna sorta sa razgranatim stablom i krunom koja je piramidalog oblika. Sazreva krajem oktobra i plodovi se čuvaju veoma dugo (do maja).


STARE SORTE VOCA – JABUKA ZEBIČANKA

Sazreva polovinom oktobra meseca, plodovi su srednje krupnoce, jako dugo moze stajati na drvetu

 


jabuka tvrdovkaSTARE SORTE JABUKE – TVRDOVKA

Tvrdovka je sorta jabuke stara preko 500 godina, karakteristicna je po svojoj tvrdoći koja joj omogućuje skladištenje i do 5 meseci.
Jako otrporna stara sorta voca u Srbiji


jabuka kolacaraSTARE SORTE JABUKE – CRVENA KOLAČARA

Crvena kolačara je sličnih osobina kao bela osim što je crvenkasto žute boje, i nešto su plodovi krupniji.
Stara sorta jabuke pogodna za gajenje na nasim prostorima bez prskanja


jabuka caricaSTARE SORTE JABUKE – CARICA

Carica je srednje bujna sorta, na našim je prostorima jos od 18 veka, može se naći još po neko stablo u centralnoj Srbiji. Jako sočni plodovi, jarko crvene boje i dobra rodnost je glavna odlika sorte “Carica”.


Strana 1, 2, 3

NAŠI KUPCI MOGU DOBITI SVE POTREBNE SAVETE I UPUTSTVA
OD STRUČNOG LICA ZA ZAŠTITU BILJA
POZIVOM NA BROJ: 063 784 33 14 OD 08h – 20h
PREKO CELE GODINE!!!

Podeli: