Sadnja lešnika, sadnice lesnika

Na jednom hektaru se zasadi oko 520 sadnica lešnika. Pre sadnje se kopaju jame, koje su okrugle, duboke i široke  oko 40 cm. Za tu svrhu se mogu koristiti burgije sa sopstvenim pogonom ili priključene na traktor, a mogu se kopati i ručno. Pošto leska vrlo rano stupa u vegetaciju, ona ima kratak period mirovanja, a to znači da je neuporedivo bolje da se sadnja obavi u jesen, i to rano, nego u proleće, a ako se ipak sadi na proleće, trebalo bi odraditi sadnju do marta meseca. Nikako ne bi trebalo da se sadnice sade dublje nego što su bile u rastilu. . Pre sadnje žile skratiti na 20-25 cm, najbolje odmah po vađenju u rasadniku. Kada se sadnica stavi u jamu, zatrpa se zemljom.

Ukoliko zemlja nije dovoljno vlažna, vrši se polivanje zasadjenih sadnica. Potrebno je svaku sadnicu zaliti sa oko  10 L vode. Zalivanje se obavlja posle sabijanja a pre nagrtanja. Završno nagrtanje se obavlja tek kada zemljište dobro upije vodu. Radi zaštite od oštećivanja zasada od strane divljači, pogotovo srndaća, potrebno je ograditi zasad ,koristiti neki preparat za odbijanje životinja ili stavljati zaštitnu mrežicu na sadnice lešnika.

vocne sadnice

Sadnja se vrši u redove, na trougao. Razmak između redova i sadnica lešnika u istom redu je isti i iznosi 4,5 metra , mada se u praksi preporučuje odnos redova i sadnica da bude 4  sa 5m.

Poledajte uputstvo za sadjenje lesnika .

Bitna stvar pre sadnje  je nabaviti kvalitetne, dobro ožiljene  sadnice lešnika.

Rasadnik Antić vam nudi prvoklasne i zdrave sadnice lešnika sa garanciijom na prijem istih.

Sadnja lešnika, sadnice lešnika
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *