Stare sorte mlade sadnice

Pored novih hibridnih sorti voća, potrebno je malo više obratiti pažnju na stare skoro zaboravljene sorte . Da se podsetimo nekih sorti jabuka: Kolačara, Budimka, Šumatovka, Petrovača, Senabija, Šarunka itd. Sve su to domaće autohtone sorte koje se vremenom zaboravljaju i ostaju iza nas. Slatke, nakisele, sočne, aromatične, krupne i sitne su i sadašnje ,,novije” sorte  ali one ne mogu u potpunosti zameniti naše ,,stare” sorte voća. Glavni razlog je zato što nove sorte jabuka, krušaka i drugih vocnih vrsta zahtevaju puno zaštite, što znači  čestu i ne kontrolisanu upotrebu raznoraznih pesticida, a to zapravo ne ide nikome u korist.

 

kruska lubenicarka


 

 

 

 

 U cilju intenzivnijeg gajenja starih autohtonih sorti voća naš rasadnik od pre 6 godina  vratio je proizvodnju sadnog materijala starih sorti na slabo bujnim i srednje bujnim podlogama, koje su pogodne za sadnju u baštama i okućnicama.

Pored gore navedenih sorti jabuka , u proizvodnji imamo i ostale voćne vrste a najveći asortiman imamo od krušaka počev od ranijih( letnjih) pa do kasnijih (zimskih) sorti po epohi sazrevanja. Popularne su: Žutica, Ječmenka, Karamanka, Vodenjača ( jeribasma) , Limunka, Takuša, Lubeničarka, Arapka i dr. Sadnice su odlično razvijene, korenov sistem dobro ožiljen sa pravilno raspoređenim žilama bez mehaničkih oštećenja koji garantuje dobar prijem i sutradan odličan zasad sa naravno ,,zdravim” plodovima.

Celokupnu ponudu sadnica pogledajte klikom na  stare sorte voca 


jabuka zelenika jabuka vidovaca kruska karamanka kruska mednjaca kruska zutica jabuka tetovka sljiva crvena ranka jabuka bela kolacara

Stare sorte voća
Podeli: