SADNICE JABUKE (SORTE)

Kada je u pitanju proizvodnja jabuka za upotrebu u svežem stanju, hemijska zaštita se može redukovati samo do granice koja ne utiče negativno na kvalitet plodova.Ako su plodovi namenjeni za preradu,može se u znatnoj meri redukovati zaštita protiv prouzrokovača bolesti i štetočina, jer je ekonomski prag ispod koga se može tolerisati smanjenje kvaliteta znatno niži.

Za plantažne zasade se preporučuje manji broj komercijalnih sorti koje su rodne i koje se traže na tržištu:

  • Letnje sorte: klouz, starkova, vista bela,samered, molis delišes, starkov rani blejz.
  • Jesenje sorte: džems griv, akane, prima,elstar, golddžon, čadel, klonovi gale.
  • Zimske sorte: Jonagold i njegovi mutanti (, dekosta,vilmuta,jonagored supra,  red jonaprinc), zlatni delišes (klon b, ), melroze, ajdares, crveni delišes  i njegovi crveni mutanti, greni smit, crvena boskopka, ričared, velspur, starkrimson, fudži.

Jabuka je voćna vrsta koja zahteva najkompleksniju zaštitu za uspešno suzbijanje bolesti i štetočina u konvencionalnoj proizvodnji.Najveći broj tretiranja je potreban za suzbijanje pepelnice, čađave krastavosti plodova i lišća jabuke, crvljivosti plodova i grinja kod jabuke.

Sve ispitivane domaće autohtone sorte jabuka pokazale su veći stepen otpornosti u odnosu na sorte stranog porekla, a posebno se mogu izdvojiti bihorka, kolačara, budimka, kožara, šumatovka, senabija, popadinka.
Jabuka šumatovka rađa redovno i obilno.Sazreva krajem oktobra, dobro se čuva u običnim uslovima, a plodovi su dobri za upotrebu tek u januaru mesecu.
Otporna je prema bolestima i dobro podnosi sušu, oštre zime i jake vetrove.

sadnice_voca_jabuka_jonaprince

Mali prostor na okućnici može se iskoristit sadnjom stubastih jabuka (kolumnar) tipa rasta.Stubaste jabuke formiraju uspravnu kordunicu koja se prirodno ne grana.Radjaju na rodnim kolačima rasporedjenim duž cele kordunice. Stubaste jabuke se sade na rastojanju u redu od 50cm.Prve plodove donose u prvoj godini nakon sadnje.Rezidba stubaste jabuke se svodi na proredjivanje cvetnih pupoljaka i skraćivanje rodnih kolača.

Sorte stubaste jabuke: RUMENO VRETENO, KRALJICA ČARDAŠA,VESNA, ZELENI DRAGULJ I ĐERDAN.

Što se nas tiče možemo vam ponuditi celokupan asortiman  sadnice jabuke kako nove tako i stare autohtone sorte.

Rasadnik Antić, Ljubava, Kruševac, Srbija  063/81-14-568

Jabuka, gajenje na okućnicama, sadnice jabuke
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *