SADNJA VOĆNIH SADNICA – UPUTSTVO

PRIPREMA ZA SADNJU

Pre sadnje sadnica voća, potrebno je izvršiti određene pripreme za sadnju: napraviti plan budućeg voćnjaka, odabrati voćne vrste, odabrati sorte voća, pripremiti zemljište, izvršiti duboko oranje ili kopanje  jama, itd. Od navedenih  radnji  zavisiće i kvalitet same sadnje.

IZBOR SADNICA

Sadnica dobrog kvaliteta se ne kupuje na pijaci bez deklaracije kvaliteta i porekla. Te sadnice su sumnjivog kvaliteta , loše čuvane a često i  suve . Praksa i iskustvo su pokazale da je i prijem takvih sadnica voća ne zadovoljavajući. Često se dešava da niste dobili sortu koju ste tražili .Osim toga sumnjivo je i njihovo zdravstveno stanje. Sadnice bez odgovarajuće deklaracije su proizvedene bez stručne kontrole i na taj način postoji mogućnost da su zaražene bakterijama i virusima. Sadnice kupujte samo u rasadnicima koji imaju sve uslove za čuvanje i prodaju sadnog materijalai  samim tim poseduju potrebnu dokumentaciju o poreklu, kvalitetu, sortnosti i zdravstvenom stanju. Za podizanje plantaže najbolje je upotrebiti dvogodišnje i jednogodišnje voćne sadnice.

VREME SADNJE

Sadnja se može vršiti u jesen i ranije proleće. Jesenja sadnja ima mnogo prednosti u odnosu na prolećnu sadnju. Prednosti se sastoje u tome da sadnice posađene u jesen imaju dosta vremena da se ukorene, i na taj način spremno dočekaju proleće i  sam početak vegetacije. Nedostatak jesenje sadnje je rizik od napada  divljači  i glodara u toku zime, ali to se  može sprečiti tako što će se biljke štititi zaštitnom  mrežom protiv glodara.

Prolećna sadnja ima niz nedostataka, I samim tim  biljke posađene u proleće sporije rastu u prvoj godini, moraju se polivati, pa i njihov prijem je slabiji.

U našim uslovima idealno vreme za sadnju voćnih sadnica je kraj oktobra do polovine decembra.

TEHNIKA SADJENJA

Da bi se sadnica pravilno zasadila treba ići  koracima:
– Najpre na parceli obeležiti sva sadna mesta u skladu sa razmakom sadnje za odgovarajuće vrste i sorte . Voditi računa o podlozi sadnica (kod bujnijih – generativnih podloga veći razmak sadnje nego kod slabije bujnijih-vegetativnih).
– Na obeleženim sadnim mestima iskopati rupe dimenzija 50x50x40 cm, što zavisi od vrste zemljišta.
– Koren sadnice se pre sadnje potopi u  masu od kravlje balege, gline i vode ili u mešavinu vode i zemlje.
– Bitan momenat kod sadnje je dubina sadnje. Sadi se na dubini do korenovog vrata, nikako dublje.
– Zemlji se dodaje određena količina stajnjaka ili komposta i mineralnog đubriva sa manje sadržaja azota (8:16:24 ili 10:20:30 ili dr.).
– Nakon sadnje obavezno zaliti voćne sadnice.
– Uz sadnicu se pobije kolac, sadnica  se priveže uz kolac kako bi se sačuvala od lomljenja.

Uputstvo za sadnju loznih kalemova Uputstvo za sadnju sadnica ružaUputstvo za sadnju voćnih sadnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voćne sadnice 230 sorti voća, SVE NA JEDNOM MESTU-RASADNIK ANTIĆ

063/81-14-568

Krusevac, Srbiija

Sadnja voćnih sadnica
Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *